Wie zoet is krijgt lekkers! Ik vroeg me af waarom deze sint traditie zoveel zoetigheid met zich meebrengt. Het is al van oudsher de tijd om veel speculaaskruiden binnen te krijgen in de vorm van speculaas natuurlijk, maar ook in kruidnootjes. Speculaaskruiden bestaan uit kaneel -voor een stabiele suikerhuishouding, nootmuskaat- verbetert de spijsvertering,  kruidnagel-antibacterieel, voor sterkere botten en tegen infecties, gemberpoeder- goed voor gal en lever, kardemom- met een zuiverende werking op de maag en adem en witte peper- bevordert de werking van alvleesklier en lever.  Het is dus eigenlijk niet onlogisch dat we ons lichaam proberen te helpen de donkere dagen door te komen met veel zoets ;()                    

Natuurlijk bevatten al deze heerlijkheden veel suikers, het is dus niet zo dat we aanraden teveel te snoepen. Daarom hier een recept zonder suiker.

Dit heb je nodig

  • 75 gr Amandelmeel  30 gr Kokosmeel ,3 Verse dadels -
  • 2 el Speculaaskruiden,1 snuf Zeezout
  • 30 gr Roomboter
  • 1 Ei, 1/2 sinaasappel - voor het sap

Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 160 graden
    • Doe de amandelmeel, kokosmeel, speculaaskruiden en het zeezout in een keukenmachine
    • Ontpit de dadels, snijd in stukken en doe ze bij het beslag
    • Smelt de roomboter en voeg toe, knijp de sinaasappel uit en voeg toe
    • maak kleine balletjes en zet ze 20 minuten in de oven